Ako efektívnejšie spravovať verejné odpadkové koše

Geospráva - softvér pre samosprávu, Hub. Mapový portál.

WEBINÁR ZDARMA

Ponúkame viac termínov

Share on facebook
Share on email

Modul Odpadové koše pomáha samosprávam riešiť problémové odpadkové koše. Úrad vie ihneď reagovať na občianske podnety a nariadiť kontrolu košov v teréne.

Geospráva - softvér pre samosprávu. Odpadové koše.

Šikovnejšie odpadové hospodárstvo

Čisté a upravené ulice, námestia, parky a ostatné verejné priestranstvá sú vizitkou každej samosprávy a jej obyvateľov. Vo verejnom priestranstve sa nachádza veľké množstvo odpadkových košov a samosprávy často nestíhajú sledovať, či sú všetky v dobrom stave a či koše netreba vyprázdniť, prípadne osadiť nové tam, kde je to potrebné. Vytvorili sme riešenie, v ktorom samosprávy spolu s občanmi spoločnými silami docielia to, aby žili v prostredí bez pohodených odpadkov po zemi. Skladá sa z viacerých aplikácií vytvorených pomocou nástrojov ArcGIS, ktoré sú prispôsobené občanom, pracovníkom samosprávy aj terénnym inšpektorom.

Výhody nášho smart city riešenia pre odpadkové koše spočívajú hlavne v jednoduchosti a efektívnosti procesu odstraňovania problémov so smetnými košmi. Medzi zúčastnenými stranami prebieha výmena informácií okamžite vďaka šikovným online formulárom a automatickým notifikáciám o zmene stavu. Okrem toho je veľkou pridanou hodnotou vzniknutá databáza odpadkových košov s množstvom informácií: typ koša, materiál, prítomnosť sáčkov pre psa, či je kôš určený na komunálny odpad alebo separovaný. Tieto informácie sú interaktívnym spôsobom zobrazené v prehľadovej aplikácii pre pracovníkov samosprávy.

Angažovanie občanov na boj s odpadom

Základom modulu Odpadové koše, na ktorom je postavené celé riešenie je občianska iniciatíva. Podnety od občanov sú hlavným impulzom riešenia problémov s odpadkovými košmi, ktoré majú samosprávy na starosti. Zapojenie občanov do procesu správy verejných odpadových košov samosprávam pomôže so zberom údajov v teréne a občania môžu vo svojej aplikácii sledovať stav riešenia svojho podnetu vo vlastnej mape, takže budú vnímať svoj podiel na riešení problémov s odpadom v obci.

Geospráva - softvér pre samosprávu. Odpadové koše

Občan v aplikácii sleduje stav podnetov

Nahlasovanie podnetov tiež prebieha v aplikácii pre občanov, v ktorej vidia mapu so všetkými verejnými smetnými košmi. Aplikácia je prispôsobená aj na tablety a mobilné zariadenia. Ak si občan všimne preplnenie alebo poškodenie koša, môže ho pomocou formulára nahlásiť aj priamo na mieste. Pri poškodení vyberá občan z viacerých možností podľa toho, či je špinavý, popísaný, polepený alebo má poškodenú konštrukciu. K podnetu vie pripojiť aj fotografie, aby mal pracovník samosprávy jasný pohľad na stav odpadkového koša.

Nahlásenie občianskeho podnetu na poškodený odpadkový kôš

Keď je košov nedostatok

Okrem podnetov na už osadené koše na uliciach, v parkoch alebo na zastávkach MHD, môže občan podať aj žiadosť na osadenie nového koša tam, kde to pokladá za potrebné. Zväčša sú to miesta, kde sa často nachádza veľa smetí kvôli neprítomnosti odpadového koša v okolí. Pre tieto prípady je určený formulár na druhej záložke v občianskej aplikácii. Vypĺňa sa poloha miesta, kde je kôš potrebný, ako aj zdroj a stupeň znečistenia, pravidelnosť odpadu na zemi a frekvencia využívania daného miesta obyvateľmi. Taktiež vie občan pridať fotografiu miesta.

Žiadosť o umiestnenie nového odpadového koša

Riešenie občianskych podnetov a žiadostí

Posúdenie oprávnenosti podnetov na poškodené alebo preplnené koše má na starosti pracovník samosprávy, pre ktorého je určená vlastná aplikácia. Po každom nahlásení podnetu mu príde e-mailová notifikácia a môže s podnetom okamžite pracovať. Pri spracovaní podnetov vidí konkrétny kôš v mape a informácie, ktoré k nemu poskytol občan sú súčasťou formulára, ktorý vypĺňa. V ňom sa úradník rozhoduje, či je podnet oprávnený a je potrebné ísť kôš skontrolovať, alebo či podnet nie je dostatočný na ďalšie spracovanie. Po vykonaní kontroly koša terénnym pracovníkom sa následne tiež rozhodne, či je stav smetného koša natoľko vážny, aby bolo potrebné vykonať ďalšie kroky na odstránenie problému. V poslednej záložke sa už iba vypĺňajú údaje o odstránení poškodenia.

Spracovanie podnetu na poškodený odpadkový kôš

V rovnakej aplikácii spracováva samospráva aj žiadosti o osadenie nového odpadkového koša. V tejto záložke vidí presné polohy, kde občan žiada nový kôš, pričom veľkosť ikony určuje vypočítané skóre. To vznikne spočítaním hodnôt, ktoré uviedol občan vo formulári: stupeň znečistenia miesta, frekvencia využívania miesta a pravidelnosť odpadu na zemi. Úradník má potom lepšiu predstavu o tom, ktoré prípady sú urgentnejšie a treba ich riešiť čo najskôr, aby bol samosprávou zabezpečený zber odpadu v zmysle zákona o odpadoch.

Dokonalý prehľad samosprávy o situácii

Pri rozhodovaní o tom, či je naozaj potrebná inštalácia nového odpadkového koša pomáha úradu aj samostatná prehľadová aplikácia. Poskytuje samosprávam dokonalý prehľad o stave a vlastnostiach odpadkových košov, ako aj o stave riešenia nahlásených problémov. Aplikácia obsahuje tri interaktívne dashboardy – stav košov, podnety na existujúce koše a podnety na nové koše. V prvom sú na mape zobrazené všetky koše rozdelené podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené. Pracovník okrem toho, že vidí, kde kôš chýba, môže vidieť aj to, kde je ich naopak príliš veľa a stačí kôš napríklad premiestniť. V zozname je vidieť, na ktoré koše bol podaný podnet a v akom stave riešenia sa nachádza. Na druhej záložke je podrobnejší prehľad o podnetov na poškodené odpadkové koše, kde sú aj grafy ukazujúce typ nahláseného poškodenia a v zozname sú oddelené nespracované podnety od tých, ktoré sa už riešia. Na ďalšej záložke je prehľad o žiadostiach o nové odpadové koše, kde je okrem stavu žiadosti aj informácia o zdroji znečistenia daného miesta a spomínané skóre hovoriace o naliehavosti problému.

Prehľadová aplikácia

Inšpekcia odpadkových košov v teréne

Poslednou dôležitou súčasťou riešenia pre odpadové koše je ich kontrola v teréne. Tú podľa potreby nariaďuje pracovník úradu po spracovaní občianskych podnetov. Terénny inšpektor má tiež vlastnú aplikáciu prispôsobenú na mobily aj tablety. V nej na mape vidí, ktoré koše je treba skontrolovať a jedným klikom vie k príslušnému košu otvoriť formulár, v ktorom overuje typ poškodenia koša, prípadne či je kôš aj preplnený. K tomu všetkému pridá vlastné fotografie priamo na mieste a po odoslaní sú všetky informácie okamžite dostupné aj pre úrad.

Kontrola stavu odpadového koša v teréne

Máte záujem o ďalšie užitočné informácie? Naša stránka obsahuje množstvo článkov a videí.

Geospráva - softvér pre samosprávu.

© 2020 ArcGEO Information Systems spol. s r.o.