Lepšiu budúcnosť pre samosprávy prináša modul Parkovanie

Geospráva - softvér pre samosprávu, Hub. Mapový portál.

WEBINÁR ZDARMA

Ponúkame viac termínov

Share on facebook
Share on email

Modul Parkovanie efektívne vyrieši samosprávam správu vyhradených parkovacích miest a parkovacích zón. Občania v aplikácii podávajú žiadosti a úrad ich vie okamžite spracovať.

Modul parkovanie

Nové riešenie parkovania pre samosprávy je na svete

Parkovanie a problémy s ním súvisiace sú jednou z najhorúcejších tém každodenného života hlavne v mestách. Pri neustálom zvyšovaní počtu áut na obmedzený počet parkovacích miest je často jediným spôsobom ako si zabezpečiť istotu voľného parkovania pri bydlisku žiadosť o vyhradené parkovacie miesto.

Z tohto dôvodu sa žiadosti o vyhradené parkovacie miesto kopia a aj prichádzajúca parkovacia politika v niektorých mestách prináša samosprávam veľmi veľa práce. Je preto najvyšší čas na také riešenie pre parkovanie, ktoré celý proces zefektívni a ušetrí samosprávam čas aj námahu pri manuálnom spracovaní papierových žiadostí od občanov.

Takéto softvérové smart city riešenie ponúka Geospráva v podobe modulu Parkovanie, ktorý zahŕňa súbor aplikácií vytvorených pomocou nástrojov ArcGIS. Všetci účastníci procesu majú svoju vlastnú aplikáciu: občan, pracovník úradu aj pracovník v teréne.

Ľahší život pre samosprávu

Geospráva prináša výrazné zjednodušenie procesu podávania žiadosti o vyhradené parkovanie, rovnako ako aj žiadosti o jeho následné predĺženie, zrušenie alebo o zmenu údajov držiteľa vyhradeného parkovania. Doteraz si občania museli žiadosť nájsť, vytlačiť, vyplniť a doplniť k nej aj situačný náčrt parkovacieho miesta v určitej mierke.

Všetky dokumenty museli občania následne buď poslať poštou, alebo osobne priniesť na úrad. Tento zdĺhavý, komplikovaný a neefektívny proces sme nahradili jedným vyplnením šikovného online formulára v aplikácii. Pri rozhodovaní občanovi pomáha aj prehľadová mapa, v ktorej vidí, ktoré parkovacie miesta sú vyhradené a ktoré voľné.

Aplikácia pre občana: po kliknutí na vybrané miesto sa otvorí formulár so žiadosťou

Využitie občianskej iniciatívy

Ďalšou pridanou hodnotou Geosprávy je vyžutie občianskej iniciatívy v podobe nahlasovania častých prípadov, kedy si občania neoprávnene označia voľné parkovacie miesto ako vyhradené pre seba. Neoprávnené značenie miesta zistia veľmi jednoducho – na mape vidia, že parkovacie miesto, kde sa značenie nachádza, je označené ako voľné.

Vyhradené parkovacie miesto pre ZŤP

Prehľadná mapa ukazuje občanom aj to, ktoré parkovacie miesta sú určené pre držiteľov preukazu ZŤP. V žiadosti občan uvádza, či má iba preukaz ZŤP alebo aj obmedzenú pohyblivosť. Pracovník samosprávy bude následne vedieť vyhodnotiť, či rozmery daného parkovacieho miesta budú dostačujúce. Šírka parkovacieho miesta pre ZŤP musí byť podľa vyhlášky Ministerstva životného prostredia č. 532/2002 aspoň 3.5 metra.

Efektívnejšia práca na úrade

Naše riešenie pre parkovacie miesta šetrí čas aj pracovníkom samospráv. Hneď ako občan vyplní formulár, príde pracovníkovi oddelenia dopravy notifikácia a žiadosť môže byť okamžite spracovaná alebo zamietnutá. Po spracovaní sa elektronická forma žiadosti spolu s mapou parkovacieho miesta vygeneruje sama a môže hneď začať proces schvaľovania.

Častou príčinou zamietnutia žiadosti o vyhradené parkovanie je preplnenosť parkovacích zón vyhradenými parkovacími miestami. Pri rozhodovaní o tom, či je v danej zóne ešte možné vyhradiť ďalšie parkovacie miesto, pomáha prehľadový dashboard parkovacích zón, v ktorom sa nachádzajú aj indikátory naplnenosti každej zóny.

parkovacia politika

Prehľad parkovacích zón: graf zobrazuje počet parkovacích miest v jednotlivých zónach. V každej zóne môže byť vyhradených 30% miest. Indikátory číselne aj farebne znázorňujú, do akej miery je tento limit naplnený.

Aplikácia pre úrad obsahuje priečinky podľa typu žiadosti: vyhradenie, predĺženie, zrušenie či zmena údajov. Pri jednotlivých úlohách sú občania automaticky informovaní e-mailom o stave ich žiadosti. Po spracovaní žiadosti sú vyzvaní na odoslanie kópie občianskeho preukazu, technického preukazu vozidla, prípadne aj preukazu ZŤP. Po zrušení žiadosti sú informovaní o dôvodoch zrušenia, ktoré pracovník úradu popíše v príslušnom formulári.

Vyhradené parkovanie neplatí večne

Na celkový prehľad o vyhradených parkovacích miestach slúži aj priečinok Exspirácia, ktorý je určený na sledovanie platnosti vyhradeného parkovania. Akonáhle vyhradenie prestane platiť je parkovacie miesto v zozname graficky zvýraznené a úrad sa môže rozhodnúť, či zmení parkovacie miesto na voľné. Aj v tomto prípade je občan automaticky informovaný o vypršaní platnosti vyhradeného parkovania a o povinnosti odstrániť si svoje dopravné značenie.

Úlohy na úrade “Exspirácia”: Miesta s exspirovaným dátumom majú v zozname červené písmo. Úradník môže tieto miesta hneď zmeniť na voľné vo formulári.

Kontrola dopravného značenia v teréne

Vlastnú aplikáciu prispôsobenú pre mobily aj tablety má aj inšpektor verejného poriadku. Ten v teréne kontroluje, či si občania správne označili svoje vyhradené parkovacie miesto, prípadne či si toto dopravné značenie odstránili po skončení doby vyhradenia. Pomocou svojho formulára vie okamžite úrad informovať o tom, či je označenie nainštalované správne, prípadne či nie je poškodené. Do formuláru okrem iných odpovedí pridáva aj fotografiu dokumentujúcu stav značenia na parkovacom mieste.

Aplikácia do terénu: v zozname sú miesta, ktoré treba skontrolovať

Máte záujem o ďalšie užitočné informácie? Naša stránka obsahuje množstvo článkov a videí.

Geospráva - softvér pre samosprávu.

© 2020 ArcGEO Information Systems spol. s r.o.