Ako zbaviť mesto nadmerného počtu autovrakov?

Share on facebook
Share on email

Geospráva zníži skutočný počet autovrakov v meste. Občania na mape hlásia podozrivé vozidlá, samospráva ich efektívne vyrieši prostredníctvom modulu Autovraky.

Samospráva odstraňuje autovraky

Autovrak – záťaž pre verejný priestor

Pokiaľ žijete v meste, určite sa vo vašom okolí nachádza nejaký autovrak. Zaberá verejné parkovacie miestoje ekologickou záťažou a pôsobí neesteticky. Autovrak je nielen záťažou pre občanov a verejný priestor, ale aj pre samosprávy, keďže sú zodpovedné za ich odstránenie. Na tisíc obyvateľ sa ročne vyskytne minimálne jedno opustené vozidlo (väčšinou nepojazdné a bez platnej STK).  

Kým sa dostane nepojazdné auto z parkoviska až na vrakovisko, prebehne množstvo úkonov. Pokiaľ sa podarí vypátrať vlastník, náklady na odstránenie bude hradiť z vlastného vrecka. Pokiaľ sa to nepodarí, na náklady sa poskladáme my všetci.

V rámci Slovenskej Republiky platia rovnaké povinnosti pre držiteľa motorového vozidla podľa  § 67 zákona č. 79/2015 Z.z.o odpadoch.  Z dôvodu nejednoznačných usmernení riešia problematiku autovrakov jednotlivé mestá svojou vlastnou cestou. Zaužívané postupy sa dedia od skúsenejších zamestnancov na tých nových. Doposiaľ neexistovalo ucelené softvérové riešenie, ktoré by túto agendu zastrešilo ako celok. 

Geospráva - softvér pre samosprávu, Autovraky.

Ukážka nevhodného štýlu parkovania.

Samospráva zbavená starostí

Analyzovali sme postupy viacerých samospráv, kým sme nadobudli potrebné know-how na nájdenie správneho postupu. Pomocou nástrojov na platforme ArcGIS sme pripravili celú sadu aplikácií, ktoré spolu tvoria ucelené riešenie Geospráva – modul Autovraky. Neustále sledujeme zmeny v legislatíve a postup kontinuálne vylepšujeme.   

Či už je to pracovník na úrade alebo v teréne, každý má svoju vlastnú aplikáciu. Okrem mapy sú v nej predovšetkým pracovné priečinky s úlohami. Tak ako autovrak prechádza jednotlivými štádiami spracovania, tak sa objavuje vo forme úloh v pracovných priečinkoch jednotlivých pracovníkov. Takže je každému jasné, aký údaj treba práve doplniť, resp. na koho strane je loptička. Súčasťou riešenia sú samozrejme aj manažérske prehľady na získanie celkového prehľadu o stave.  

Iniciatívu občanov využíva vo svoj prospech každé smart city, preto s ňou rátame tiež. Veľkou výhodou geosprávy je, že umožňuje zapojiť verejnosť do činnosti samosprávy a odbremeniť ju napríklad pri zisťovaní problémov v teréne alebo aj pri ich riešení. V module Autovraky môže občan nahlasovať podozrivé vozidlá, sledovať štádium ich riešenia, alebo si pozerať galériu autovrakov, z čoho pramení potom komunikácia s možnými majiteľmi ohľadom ich odstránenia. 

Aplikácia pre verejnosť: Galéria autovrakov.

Občania pomáhajú vyhľadať nepojazdné auto

V prvom kroku sa musí riadenie mesta dozvedieť polohu potencionálneho autovraku. Čím skôr sa o jeho existencii dozvie, tým je väčšia pravdepodobnosť vypátrania vlastníka. Toto je ideálna príležitosť využiť iniciatívnych občanov. Tí vedia najlepšie, kde sa zdržujú dlhodobo nevyužívané vozidlá. V mobile alebo doma na počítači si otvoria aplikáciu a rýchlo zistia, či sa podozrivé vozidlo zaberajúce miesto na parkovanie už na mape nachádza.

Toto je najefektívnejšia metóda, ktorá je účinnejšia ako kampaňovité metódy, ako je napríklad nákladné obstarávanie a porovnávanie časozberných snímok. Funguje každý deň priamo v teréne a je oveľa lacnejšia. Navyše vytvára komunitu angažovaných občanov, čím sa zvyšuje väzba medzi občanom a samosprávou a zvyšuje sa dôvera občanov v samosprávu. Veď občania majú možnosť sledovať stav riešenia prípadu, ktorí sami inicializovali a podieľať sa na úspechu. 

Evidencia autovrakov je v rukách úradu

Pracovníkovi na úrade sa objaví nový podnet v pracovnom priečinku. Na základe fotografií zistí, či vozidlo už nebolo riešené vminulosti – ešte stále sa nájdu aj takí vlastníci, ktorí strhnú výzvu a vozidlo presunú na iné miesto. Aj na tento prípad sme mysleli. Asa jedná o doposiaľ neriešené vozidlo, pracovník na úrade ho potvrdí. Inšpektor verejného poriadku je notifikovaný a pribudne mu do zoznamu nová úloha. 

„Zhruba každý druhý-tretí vodič na našu výzvu reaguje a odvezie si auto sám. Ale máme aj výmyselníkov, ktorí ho jednoducho presunú o pár ulíc ďalej“. Starosta Bratislava MČ-Nové Mesto

Postup vyplnenia atribútov evidencie autovraku pracovníkom na úrade.

Inšpekcia v teréne

Inšpektor verejného poriadku pracuje v teréne a pomocou mapy v aplikácii prispôsobenej pre mobily a tablety vyhľadáva podozrivé vozidlá. Zapisuje ich detaily ako farba, platnosť STK, EČV ak je k dispozícii a podľa potreby spresňuje polohu a zosníma fotografie. Ak natrafí na iné podozrivé vozidlo, rovno zapíše aj jeho detaily. Namerané údaje po odkliknutí letia okamžite späť na úrad, aby mohol pokračovať v riešení. V tomto okamihu sú k dispozícii ostatným účastníkom na ďalšie riešenie, prípadne zobrazenie nového stavu na mape. 

„Počas mojich výjazdov do terénu často registrujem dlhodobo odstavené a nepojazdné autá. Majú platnú STK no ja ich už vopred registrujem ako budúcich kandidátov na odtiahnutie“. Inšpektorka verejného poriadku Bratislava MČ-Rača. 

Inšpektor zaznamenáva aktuálny stav v teréne pomocou terénnej aplikácie.

Zistenie vlastníka

Na základe spresnených údajov z terénu, je pre pracovníka na úrade jednoduché určiť správcu komunikácie, na ktorej sa vozidlo nachádza. V niektorých prípadoch je potrebné autovrak odstúpiť príslušnému správcovi komunikácie a aplikácia s tým počíta. Väčšinou však nastáva proces zisťovania vlastníka.

Geospráva vygeneruje email so všetkými potrebnými informáciami vrátane fotografií, ktorý zamestnanec úradu už len prepošle na Krajský Dopravný Inšpektorát a čaká na odpoveď s menom a adresou vlastníka. Autovrak sa presunie do ďalšieho zoznamu, aby mal úrad neustále pred očami, ktoré záznamy čakajú na doplnenie.  

Generovanie emailu pre Krajský Dopravný Inšpektorát.

Vylepenie výzvy

Po doplnení údajov o vlastníkovi, je vytlačenie výzvy záležitosťou jedného kliknutia. Jedna výzva putuje na nástenku, druhá poštou vlastníkovi vozidla a tretia do rúk inšpektora. Ten vo svojej aplikácií nájde v priečinku úlohu, aby výzvu na autovrak vylepil. Keď tak urobí, doplní dátum vylepenia. Samozrejme pokiaľ medzi časom vlastník vozidlo už odstránil, celý proces sa priamo z terénu pozastaví.

Pri väčšom počte vrakov, na ktoré je potrebné vylepiť výzvu, prípadne preveriť ich stav, môže pracovník na úrade inšpektorovi zostrojiť navigačný plán. Trasovacie nástroje vypočítajú optimálnu jazdu na základe zvolených parametrov ako napr. pracovná doba, čas strávený pri každom vraku alebo výjazdový bod. Inšpektor spustí vo svojom mobile natívnu aplikáciu ArcGIS Navigator, ktorá ho odnaviguje na vopred určené miesta.

Vytvorenie a použitie navigačného plánu.

Odtiahnutie autovraku

Keď vypršia lehoty všetkých troch výziev, pracovníkovi úradu to hneď ukáže prehľadový Dashboard. Konečne môže objednať odťah. Po vykonaní odťahu môže pridať ďalšie fotografie a doplní dátum odťahu. Takto dokonale zdokumentovaný proces zjednoduší následné vymáhanie nákladov od majiteľa vozidla.

Geospráva - softvér pre samosprávu, Autovraky.

Zdokumentovaný odťah autovraku.

Aké sú výhody Geosprávy oproti papierovej evidencii?

Geospráva rapídne zníži skutočný počet autovrakov v meste. Zapojenie občanov spolu s pravidelnými inšpekciami eliminuje problém hneď v zárodku. Zverejnená Galéria autovrakov vytvorí prirodzený tlak na občanov. Majitelia autovrakov si ich častejšie sami odstránia. Potencionálni znečisťovatelia verejného priestranstva si radšej rozmyslia, keď uvidia, ako to má samospráva pod kontrolou. Výsledkom bude krajšie životné prostredie a spokojnejší občania.

Geospráve je veľmi efektívna a šetrí čas pracovníkov samosprávy. Nemrhajú ho prepisovaním údajov a majú permanentný prehľad o situácii v teréne a o každom nasledujúcom kroku, ktorý je potrebné vykonať bez toho, aby sa museli vracať k nejakej sprievodnej dokumentácii. Manažéri majú prehľad o tom, koľko autovrakov je v priestore, v akom stave spracovania sú a koľko bolo z priestoru odstránených. Veľkou pridanou hodnotou je pohľad na autovraky na mape, ktorý odhalí priestorové súvislosti, ako je napríklad zvýšená koncentrácia v niektorých lokalitách. 

Geospráva - softvér pre samosprávu, Autovraky.

Aplikácia s prehľadom autovrakov.

Máte záujem o ďalšie užitočné informácie? Naša stránka obsahuje množstvo článkov a videí.

Geospráva - softvér pre samosprávu.

© 2020 ArcGEO Information Systems spol. s r.o.