Lepšie dáta za rýchlejší čas? Zber údajov šikovnými formulármi.

Share on facebook
Share on email

Geospráva priniesla do sveta samospráv svieži vietor. Je inovatívna a má množstvo užitočných funkcií.

Jedným z jej tromfov sú šikovné formuláre Survey123. Zvyšujú presnosť a efektivitu zberu údajov. Údaje sa zberajú a upravujú tam, kde vznikajú – priamo v teréne. Takto funguje smart city v praxi.

Dozviete sa prečo sú formuláre geosprávy šikovné a aké najúčinnejšie prvky používajú.

Geospráva - softvér pre samosprávu

Môžu byť formuláre šikovné?

Formulár, ktorý sa ľahko používa a pomáha rýchlo dokončiť prácu, môže byť naozaj vnímaný ako šikovný. Podobá sa na šikovného človeka, ktorý rýchlo pochopí čo sa od neho chce a dokáže to dobre a rýchlo urobiť. A Survey123 má viacero funkcií, ktoré sú naozaj „šikovné“.  

Ako šetria šikovné formuláre čas

Šikovným môže byť napríklad vstupné pole, ktoré “pomáha” používateľovi pri zbere údajov. Poznáte napríklad pole typu „autocomplete“? Pole podľa vstupov z klávesnice zužuje výber zo známeho zoznamu s výsledkami. Prostredníctvom tohto poľa dokážete napísať názov ktoréhokoľvek okresu na Slovensku na 3, maximálne 4 kliknutia. A to vyberáte zo zoznamu so 79 okresmi, pričom niektoré názvy majú aj 20 znakov (Nové Mesto nad Váhom) .

Šikovnosť nemusí byť skrytá len za tým, ako sa pole správa. Niekedy stačí jednoduchý a názorný dizajn. Stačí sa pozrieť na akýkoľvek ovládací prvok formulárov a hneď je jasné, kde treba kliknúť a čo sa stane. Formuláre šetria čas.

Napríklad jednoduché zreťazenie možných kvalitatívnych odpovedí do jednej línie podporí u používateľa pocit, že hodnoty sa stupňujú a tým sa mu uľahčí výber.

šikovný formulár geosprávy

Modul Odpadové koše, podnet občana na nový kôš. V hornej časi uľahčuje výber pole typu “likert”.

Okrem inteligencii v poliach môže byť táto skrytá aj v správaní formulára, lepšie povedané v jeho reakcii na odpovede, podobne ako sa správa človek pri rozhovore. Ak odpoveď vyvolá ďalšiu relevantnú otázku, objaví sa položka, na ktorú je potrebné odpovedať.

Uážka z modulu Autovraky – obhliadka v teréne. Pokiaľ sa jedná o novú obhliadku, otvoria sa položky pre zadanie atribútov novo odhaleného autovraku. Ak je pri odpovedi uvedené, že autovrak má EČV, objaví sa ďalšia otázka na EČV.

Výpočet hodnoty nejakej vlastnosti v pozadí mimo zraku používateľa je veľmi praktickou pomôckou. Údaje ktoré dodáva používateľ – obzvlášť ak ním je laická verejnosť – majú byť ľahko použiteľné, súčasne je však vhodné ich v pozadí prepočítať na hodnoty, ktoré sú ďalej využité v systéme.

V predchádzajúcom prípade boli pri návrhu nového odpadového koša zadané 3 hodnoty Pravidelnosť, Znečistenie a Frekvenciu. V šikovnom formulári je nakalkulovaná skrytá hodnota “Skóre”, ktorá sa v systéme využíva ako atribút naliehavosti doplnenie nového odpadového koša.

šikovný formulár geosprávy kalkulovanie hodnoty poľa z iných hodnôt

Obrázok 2 – ukážka ako sa dá triviálne prostredníctvom excelu nakonfigurovať hodnota Skóre, ako súčet hodnôt iných troch atribútov zadaných používateľom.

Survey123 má množstvo ďalších pomôcok pre rýchly vstup údajov. Pokiaľ máte o ne hlbší záujem, nájdete ich popísané v tomto blogu.

Šikovnosť prebraná zo smartfónov

Mobilné telefóny sú pri množstve aktivít v teréne oveľa užitočnejšie ako počítače alebo notebooky. Je to nielen vďaka ich malým rozmerom – zmestia sa aj do vrecka, ale predovšetkým množstvom senzorov, ktorými sú vybavené. Stávajú sa ideálnym nástrojom pre “smart city” zber údajov.

Taká čítačka QR kódu alebo čiarového kódu zjednoduší identifikáciu zariadenia, pre ktoré sa robí inšpekcia. Pri revízii  stačí zosnímať kód a objekt je jednoznačne identifikovaný. Dodatočné načítanie jeho vlastností z centrálnej databázy, aby ich operátor v teréne mohol skontrolovať, prípadne zmeniť, alebo doplniť je bonusom navyše.

Najjednoduchším spôsobom ako popísať stav zariadenia (napríklad poškodenie) je urobenie fotografie. Survey123 sa dá nastaviť tak, aby používateľ mohol vytvoriť viacero fotografií, ich limit sa dá definovať.

Pokiaľ sa posiela fotografia s cieľom dokumentovať situáciu iným subjektom napríklad mailom, ponúka Survey123 vloženie tzv. vodnej značky (watermark) do fotografie. Vodnou značkou môže byť napríklad dátum, čas a poloha. Značka sa stane neoddeliteľnou súčasťou fotografie a je výborným dokladom.

Geospráva - softvér pre samosprávu, Hub. Mapový portál.

Obrázok 4 – watermark v inšpekcii

Okrem obrazu môžete popísať stav objektu aj hlasom a záznam sa dá uložiť ako príloha. Dokonca sa dá využiť systémový prekladač hlasu v smartfóne tak, aby sa záznam uložil do textového poľa.

Veľmi zaujímavým obohatením formulárov môže byť funkcia podpisu, ktorá využíva dotykový displej smartfónu.

Podobne sa dá prebrať systémový dátum a čas smartfónu, takže sa používateľ nemusí touto hodnotou zaoberať.

Nemá telefón pripojenie? Nevadí, odoslanie formulára sa dá odložiť na moment, kedy je k dispozícii internetové pripojenie, či už je to dátový signál, alebo Wifi.

Smartfóny majú GPS prijímače, ktoré sa dajú využiť na prebratie polohy používateľa do databázy. Survey123 má pre polohu aj ďalšie doplnkové funkcie, ako je napríklad kontrola hraničnej presnosti. Zabráni prebrať polohu, ktorá nie je presne stanovená. Stačí počkať niekoľko minút a senzor ohlási, že je poloha v tolerancii a formulár ju zapíše.

Geospráva - softvér pre samosprávu, Hub. Mapový portál.

Obrázok 5 – gps poľa s thresholdom presnosti

Jednou z najatraktívnejších a súčasne najpraktickejších funkcií je nesporne funkcia aktívneho SVG obrázku, ktorá umožňuje rýchlo popísať dotknutú časť objektu.

Geospráva - softvér pre samosprávu, Hub. Mapový portál.

Obrázok 6 – ukážka z mobilného zberu poškodenia infraštruktúry.

Množstvo ďalších funkcií

V texte sme sa venovali iba tým widgetom Survey123, ktoré sa používajú v súčasnej verzii geosprávy. Zoznámte sa na záver ešte s niektorými ďalšími widgetmi, ktoré sú takisto veľmi účinné a určite sa využijú aj v geospráve, pokiaľ sa ukáže vhodná príležitosť
 

Survey123 umožňuje zakreslenie čiar alebo plôch.

Tieto sa dajú použiť napríklad na ohraničenie poškodenej plochy (kontaminácia, požiar, zamorenie ovzdušia), alebo aj línie – poškodenie povrchu cyklotrasy, alebo priechodnosť chodníka.
Polohu je možné zamerať pohybom telefónu s GPS senzorom, alebo zakreslením na mape.
Použiť sa dá ľubovoľná mapa ArcGIS Online a tým pádom sú možnosti podkladových vrstiev a mapového obsahu nad nimi neobmedzené.

Podobne v prípade výberu číselného hodnotenia nejakého javu uľahčí rozhodovanie vizuál typu Distress – bežec. Je to v podstate bežec, ktorého farebná škála zjednodušuje výber.

Distress

Pri zadávaní reálnych čísel hodnotiacich nejaký jav, alebo veličinu je veľkou pomocou  tzv. Spinner, v ktorom sa upravujú hodnoty podržaním na tlačidlách + (stúpanie) a – (klesanie). Pokiaľ sa má pohyb v hodnote odohrávať v desatinách, stotinách, alebo inej polohe reálneho čísla, stačí nastaviť počet desatinných čísel v prednastavenej hodnote.  Zopár príkladov:

Spinner

-> 1.0 znamená zvýšenie na 1.1,1.2, 1.3, 1.4

-> 3.07 stanovuje pohyb na stotinách 3.08, 3.09, 3.10, 3.11

-> 2.000000 znamená zmeny až na úrovni oveľa citlivejšej 2.000001, 2.000002, 2.000003

V prípadoch, kedy je potrebné vyhodnotiť viacero ukazovateľov rovnakou stupnicou pomôže takýto  grid.  Používateľ to urobí rýchlejšie (stupnicu stačí pozrieť iba raz) a tiež si popritom urobí komplexnejší obraz o fenoméne, ktorý vyhodnocuje.

Grid
Geospráva - softvér pre samosprávu, Survey123

V niektorých prípadoch môže byť veľkou pomocou aj obrázok uvedený priamo vo formulári. Pridať môžete dokonca aj zvuk. Takto sa dá vyvrátiť akákoľvek neistota, ktorú môže operátor cítiť.

Geospráva - softvér pre samosprávu, Survey123

Máte záujem o ďalšie užitočné informácie? Naša stránka obsahuje množstvo článkov a videí.

Geospráva - softvér pre samosprávu.

© 2020 ArcGEO Information Systems spol. s r.o.