6 veľkých výhod, ktoré získa samospráva

Share on facebook
Share on email

Pri výbere softvéru sa spravidla prihliada na jeho funkčnosť, jednoduchosť používania, cenu, prevádzkové náklady a určite aj celkový dopad na ekonomiku a výkon organizácie pri jeho používaní.

Dozviete sa:

– Ako vznikla geospráva.

– Aké veľké výhody to prinesie zákazníkovi.

Geospráva - softvér pre samosprávu,

ArcGIS Online

Geospráva beží v cloude ArcGIS Online. Je to platforma určená pre priestorové údaje a samozrejme aj mapy. Obsahuje aplikácie, údaje, dokumenty, definície organizácií, používateľov, ich oprávnenia a množstvo ďalších zložiek, ktoré vytvárajú funkčný softvérový ekosystém. Jeho produkty sa dajú zdieľať v rámci organizácie, ale aj do celého Internetu.

Pospájať a nakonfigurovať

Steve Jobs: Kreativita je jednoducho len spojenie si vecí

ArcGIS Online má množstvo aplikácií. Niektoré sú určené do terénu, iné do kancelárie. Sú špecializované, aby sa dobre používali v prostredí, pre ktoré sú vhodné a aby splnili účel, na ktorý sú zamerané. Dajú sa konfigurovať.

Výberom aplikácií, ich konfiguráciou a spojením vznikla geospráva. Má viacero modulov, každý podporuje ucelenú agendu samosprávy. Líšia sa aplikáciami, ich spojením a konfiguráciou. Spojenie je veľmi tesné a preto ho používateľ nemusí registrovať. Geospráva je smart city riešenie.

Ukážka z modulu Autovraky – obrazovka tabletu s úlohami do terénu. V jednom paneli sú použité 3 aplikácie, ale pôsobia ako jeden funkčný kompaktný celok.

6 výhod Jobsovského spojenia

1. Veľa inovácie

Konfigurovanie je rýchlejšie ako programovanie a prináša časovú úsporu. Ušetrený čas sa dá využiť na vylepšenie existujúcich modulov, alebo rozvoj nových.

Najväčší prúd inovácie prichádza z platformy ArcGIS Online. Esri neustále modernizuje a rozširuje stávajúce aplikácie, alebo pridáva nové. Inovuje aj samotný ekosystém platformy, aby fungoval jednoduchšie, hladšie a výkonnejšie.

2. Rýchla reakcia na zmeny

Samospráva môže pracovať v rôznych podmienkach. Veľké samosprávy majú viac zamestnancov, ktorí sa špecializujú na jednotlivé agendy; menšie úrady pracujú skôr s allroundermi, ktorí toho profesne musia zvládnuť viac. Ich požiadavky nemusia byť vždy rovnaké, niekedy je potrebné jemné doladenie. Takéto zmeny sa riešia konfiguráciou veľmi rýchlo.

Samospráva môže využívať rôzne doplňujúce smart city technológie, ako sú napríklad QR kódy na lavičkách a odpadkových košoch, alebo senzory na parkovacích miestach. Vzhľadom na široké možnosti ArcGIS-u sa dajú tieto požiadavky tiež veľmi rýchlo implementovať, podpora pre rôzne senzory a wizardy je dispozícii. Stačí ich nakonfigurovať a zapojiť do riešenia. 

smart city a šikovný formulár pre QR kód

Položka vo formulári, ktorá ovláda zosnímanie QR kódu. Vytvorené za pár sekúnd.

3. Minimálne chyby

Čím viac sa kóduje, tým väčšia je pravdepodobnosť, že v kóde budú chyby. Aj masívne testovania nedokážu odstrániť všetky nedostatky. Stačí zabudnúť na jednu špecifickú situáciu a  chyba sa objaví nepríjemným spôsobom u zákazníka. Riešenie chýb nemusí byť jednoduché a zaťažuje obe strany – tú ktorá riešenie používa, ako aj tú, ktorá ho dodala.

Tým, že sa geospráva nevyvíja na zelenej lúke, počet chýb zanesených do softvéru je minimálny. Komponenty a aplikácie ArcGIS-u sú odladené a zbavené chýb, keďže prešli beta testovaním a rukami miliónov používateľov.

Samospráva dostane spoľahlivý systém s minimom chýb.

4. Vysoká funkčnosť

Geospráva je ako orchester s množstvom nástrojov, ktorý dokáže zahrať čokoľvek a kvalitne. Stačí vybrať vhodné nástroje, naladiť ich a koncert môže začať.

Napríklad pre terénny zber ponúka ArcGIS tri aplikácie a vyberá sa tá, ktorá vyhovuje charakteru úlohy – môžu to byť práce geodetického charakteru, rýchly nenáročný zber údajov, alebo ultra rýchly zber – napríklad pri jazde na bicykli. Existuje aj riešenie pre širokú verejnosť, ktorá nerieši zložité úlohy ale potrebuje ľahké ovládanie. Aplikácie sa dajú používať aj offline, bez internetového pripojenia.

Podobné portfólio je na výber pri webových úlohách do kancelárie, manažéri môžu zasa používať prehľadové tabule – dashboardy. 

Geospráva - softvér pre samosprávu, Autovraky.

Prehľadová manažérska tabuľa – aplikácia Dashboard v Experience Builderi.

Responzívny dizajn všetkých aplikácií je takisto k dispozícii, je to takisto len vec konfigurácie.

Geospráva - softvér pre samosprávu, Hub. Mapový portál.
Geospráva - softvér pre samosprávu, Autovraky.

Responzívny dizajn aplikácie do terénu. Rovnaká aplikácia, ako na prvom obrázku.

Pre komunikáciu s verejnosťou prostredníctvom iniciatív sa konfiguruje GIS Hub.

Ukážka  webovej stránky pre iniciatívy.

5. Vysoká kvalita, zaručený rozvoj

Platforma ArcGIS, ktorú pri geospráve používame, je produktom spoločnosti Esri, lídra na trhu GIS. Esri reinvestuje 30% svojho príjmu do výskumu a rozvoja a náskok, ktorý mala pred érou cloudu, v nej ešte zvýšila. Podarilo sa jej vytvoriť platformu, ktorý plodí nové a inovatívne aplikácie.

Vo všetkých oblastiach priestorových služieb a aplikácií je Esri absolútnou svetovou špičkou. Cloud ArcGIS Online spĺňa tie najvyššie kritériá na kvalitu, výkon a bezpečnosť. Je používaný miliónmi používateľov, ktorí týždenne vytvoria miliardy máp.

ArcGIS sa rozvíja už od roku 1969 a neustále udáva tón a tempo na trhu GIS. Investícia do tohto systému je investíciou do budúcnosti.

6. Príležitosť pre aktívneho zákazníka

Konfigurovanie aplikácií a ich spájanie je cestou aj pre  zákazníkov, ktorí si dokážu takýmto spôsobom vyriešiť ad-hoc problémy, ktoré prináša bežný život. Môžu si vytvoriť vlastné jednoduchšie riešenia, ale aj vykonať úpravy v zakúpených moduloch geosprávy.

Stačí sa zoznámiť s možnosťami ArcGIS-u prostredníctvom školení, konzultácií a workshopov a začať ich využívať.

Dvere sú otvorené.

Máte záujem o ďalšie užitočné informácie? Naša stránka obsahuje množstvo článkov a videí.

Geospráva - softvér pre samosprávu.

© 2020 ArcGEO Information Systems spol. s r.o.